Almanya’da Türklere yönelik psikolojik tedavi merkezleri çok önemli
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Nevzat Tarhan Almanya’nın Rickling Kentinde göçmenlere yönelik hizmet verilen psikiyatri merkezi ve kliniğinde incelemelerde bulundu. Burada tedavi gören Türk hastalarla sohbet eden Tarhan, anadilde ve kültürel hassayitler gözetilerek yapılan tedavilerin önemine vurgu yaptı.
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Almanya’da göçmenlere yönelik sağlık hizmetleri veren klinik ve sağlık merkezlerine bir dizi ziyaret gerçekleştirdi.
Schleswig Holstein Eyaleti’ndeki Rickling Kentinde bulunan, ülkenin ilk ve tek göçmenlere yönelik psikiyatri kliniğini ziyaret eden Prof. Dr. Tarhan burada Genel Müdür Klaus von See ile yardımcısı Mathias Rüdiger’den çalışmaları hakkında bilgi aldı.
Üsküdar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Furkan Tarhan, Üsküdar Üniversitesi Genel Sekreteri Selçuk Uysaler’in de bulunduğu ziyarette Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın özellikle psikoloji alanındaki çalışmalarını yakından takip ettiklerini belirten Rüdiger, “Üsküdar Üniversitesi’ni önemsiyoruz. Sizin deneyimlerinizden istifa etmek arzusundayız. Bilgi ve deneyimlerimizi paylaşmak isteriz” diye konuştu.
Almanya’da benzeri yok!
Göçmen Kliniğinin Başhekimi Dr. Ali Ekber Kaya Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a kliniği gezdirerek bilgiler verdi. Kaya, “Kliniğimizin bu bölümü sadece göçmenlere yönelik sağlık hizmeti veriyor. Burada kültürel hassayitler dikkate alınarak bir tedavi yöntemi uygulanıyor. O yüzden de kliniğimize olan ilgi çok fazla” ifadelerini kullandı.
Klinikte yataklı tedavi ile yetinilmediğini de vurgulayan Kaya, özellikle sosyal, kültürel, sanatsal konularda göçmen hastalara ek bilgiler verilerek, Alman toplumuna uyumları konusunda da çalışmalar yapıldığını belirtti.
Hastaneye olan ilginin gün geçtikçe arttığını sözlerin ekleyen Dr. Kaya, “Kapasitemiz tamamen dolu. Şu anda tedavi olabilmek için 2 bin 400 kişi sırada bekliyor. Hastalarımızın çoğu Türkler ve Araplar. Ancak bizim Türkçe ve Arapça konuşan ve bu kültürleri bilen uzman açığımız var. Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nin bu konuda bizi desteklemelerini umuyoruz” dedi.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Göçmenlere yönelik tedavi önemlidir”
Dr. Kaya’ya davetleri için teşekkürlerini ileten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, özellikle göçmenlere yönelik psikolojik tedavi uygulanmasının son derece yerinde olduğunu kaydetti. Göçmen kliniğinden çok etkilendiğini ifade eden Tarhan, “Siz bu çalışmalarınızla her şeyden önce birlikte uyumlu yaşama ve toplumsal barışa katkı sağlıyorsunuz. Aynı zamanda suç oranının düşmesine de büyük katkınız oluyor” şeklinde konuştu.
Kliniğin uyuşturucu bağımlılarının tedavi edildiği biriminin sorumlusu Jean Hermanns ile de görüşen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, göçmen kökenli bağımlılara uygulanan tedavi yöntemleri hakkında bilgi edindi.
Kiel’de sosyal hizmet merkezini ziyaret
Rickling kentindeki temaslarının adından Tarhan ve beraberindekiler, Kiel Kentinde Türk hastalara yönelik oluşturulan Hand in Hand (El Ele) adlı sosyal hizmet merkezini gezdi. Merkezin yöneticisi Veysel Koyunoğlu ve merkezde görevli sosyal pedagog Birgül Karabulut’tan bilgi alan Tarhan, psikolojik rahatsızlıkların tedavilerinde sosyal ve kültürel unsurların da önemli bir yeri olduğuna dikkat çekerek, Kiel’deki merkezde bu hususların başarıyla uygulanmasının memnuniyet verici olduğunu ifade etti.
Köln’de Avrupalı Türklerin hizmetinde
Üsküdar Üniversitesi ve NP İstanbul Beyin Hastanesi Almanya’nın Köln kentinde bir merkezde Avrupalı Türklere yönelik eğitim ve psikolojik yönlendirme faaliyetlerini sürdürüyor. Başta Türk gençlerinin Türkiye’de yüksek öğrenime kazandırılmasına yönelik çalışmalar yapan Üsküdar Üniversitesi Avrupa İrtibat Bürosu, özellikle Avrupa ülkelerinde tedavileri mümkün olmayan psikolojik rahatsızlığı olan Türk hastaların Türkiye’de tedavilerinin yapılması için faaliyetler yürütüyor.
Anahtar Kelimeler: Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Üsküdar Üniversitesi, Köln