Almanya'daki Eğitim Fuarı'nda Türk üniversiteleri tanıtıldı

Almanya'daki Eğitim Fuarı'nda Türk üniversiteleri tanıtıldı

AK Akademi tarafından Almanya`nın Köln şehrinde organize edilen Türk Üniversiteleri tanıtım fuarı ve eğitim çalıştayı, öğrenci adaylarını Türkiye'nin farklı yerlerinden gelen üniversitelerle ve davetlilerle buluşturdu.

AK Akademi tarafından Almanya`nın Köln şehrinde organize edilen Türk Üniversiteleri tanıtım fuarı ve eğitim çalıştayı, öğrenci adaylarını Türkiye'nin farklı yerlerinden gelen üniversitelerle ve davetlilerle buluşturdu.

Açılış konuşmasını yapan Ak Akademi kurucusu Mehmet Akkoç, Avrupalı Türk gençlerinin bulundukları ülkedeki kaliteli eğitim imkânlarından faydalanarak okul hayatında başarıya ulaşmaları; sosyal, kültürel ve mesleki yönden iyi yetişmiş ve etkin bireyler olmalarına katma değer sağlama amacıyla çalıştıklarını belirtti.

Köln Eğitim Ataşesi Prof. Dr. Mustafa Gencer yaptığı konuşmada, eğitimin çeşitlendiğine dikkat çekerek, denklik konularında yaşanan bazı sorunlara değindi.

Köln Başkonsolosu Turhan Kaya başarılı organizasyondan dolayı AK Akademi`ye teşekkür ederek, "İki dilde ve kültürde yetişen gençlerimizin ne kadar değerli olduğuna dikkat çekmek istiyorum. Ancak on yıllar sonra bu zenginlik beliriyor. Katılımcılarımızın bu potansiyelin farkına varmalarını tavsiye ediyorum." şeklinde konuştu.

Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, "Uluslararasılaşmada temel felsefemiz, nicelikten çok nitelik. Öğrencilerimizi kadim bir medeniyet ve kültürün mihmandarlığını yapmış bir ülkenin evlatları olarak üniversitemizde misafir ediyoruz." dediği konuşmasını denklik sorunlarına MCBÜ örneği ve çözüm önerileri şeklinde tamamladı.

Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı İlker Astarcı, Ulusal Ajans faaliyetlerine ve AB Hareketlilik projelerinde Türkiye`nin konumuna değinerek, "Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız bulundukları ülkelerdeki AB projelerinden istifade ederek, Türkiye ile bir köprü kurabilirler. Bu noktada eğitim programları düzenliyoruz." İfadelerini kullandı.

İstanbul Milletvekili, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyonu Başkanı Zafer Sırakaya, "Artık yurtdışında hayatın her alanında var olan ve katma değer sunan bir topluma dönüşmüş durumdayız." diye başladığı konuşmasını "Dünya genelinde beyin göçünün çok önem arzettiği bir süreçteyiz. Dünyanın 211 değişik ülkesinden, yaklaşık 220 bin civarında yabancı öğrenci ülkemizde. Bu noktada Avrupa`dan gelen öğrenci sayısında 2014`e kıyasla artış çok yüksek olsa da, bu sayı daha da arttırılmalıdır." şeklinde tamamladı.

UID Genel Başkanı Köksal Kuş, DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen ve çeşitli STK`ların temsilcilerinin katıldığı eğitim çalıştayının ardından ziyaretçiler hep birlikte üniversitelerin stantlarını gezdiler. Öğrencilerin Türkiye’den gelen üniversitelerin stantlarına yoğun ilgi gösterdiği görülürken, üniversiteler öğrencilere hazırladıkları materyalleri dağıtarak fakülte ve bölümleri hakkında bilgi verdiler.

Fuarın, Türkiye'deki eğitim fırsatlarını Almanya`daki lise öğrencilerine sunma ve tanıtma imkanı vermesinin yanı sıra, ziyaretçiler uluslararası öğrenci kabul süreçleri, kayıt ve burs imkânları gibi konularda bilgi edindiler.

Çevre şehirlerden de gelen öğrenci adaylarının üniversite yetkililerinden detaylı bilgi aldığı fuar iki gün sürdü.

Anahtar Kelimeler: Almanya'daki Eğitim Fuarı'nda Türk üniversiteleri