Avrupalı Türkleri sevindiren yeni düzenlemeler ve gelişmeler

Avrupalı Türkleri sevindiren yeni düzenlemeler ve gelişmeler

AK Parti İstanbul Milletvekili, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyonu Başkanı Zafer Sırakaya, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edilen, bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Yurtdışında yaşayan yaklaşık 6,6 milyon vatandaşımız artık sadece işçilerimizden değil iş insanlarımızdan, siyasetçilerimizden, akademisyenlerden, sanatçılarımızdan, sporcularımızdan ve daha birçok alanda faaliyet gösteren kişilerden oluşmaktadır.

AK Parti olarak anavatanla bağı güçlü, siyasetten ticarete, sivil toplumdan iş dünyasına, sanattan spora kadar her alanda varlık gösteren 6 milyonu aşkın Avrupalı Türk kardeşimizin yanında ve yardımcısı olmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz, bundan sonra da göstermeye devam edeceğiz.

AK Parti hükümetleri olarak iktidara geldiğimiz günden bu yana, vatandaşlarımızla devletimiz arasındaki sınırları, bürokrasiyi kaldırıp vatandaşlarımızı devletimizin kurumlarında evraka boğmadan işlerini halletmeleri için çalışıyoruz.

Devletimiz sadece Türkiye`de değil dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın vatandaşlarımızın yanında, yardımcısı ve hamisidir.

Bu anlayışla iktidarlarımız döneminde, dünyanın dört bir yanına yayılmış 6,6 milyon vatandaşımıza yönelik her türlü ayrımcı düzenlemeyi ortadan kaldırdık, her türlü IRKÇI ve İSLAMOFOBİK tehdit ve saldırının takipçisi olduk, olmaya da devam edeceğiz.

Bizler yurtdışındaki kardeşlerimize bu anlayışla sahip çıkıyor, her birini “milli birliğimizin bir parçası” olarak görüyoruz.

Bunun en somut örneklerinden birisi geçtiğimiz aylarda partimizin teklifiyle kurulma kararı alınarak hayata geçirdiğimiz TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyonu`dur.

Kurulduğu günden bu yana çalışmalarını, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın hayatlarını ve devletle olan işlerini-ilişkilerini sağlamlaştırmak-kolaylaştırmak için yürüten komisyonumuzun kanun teklifimize katkı verdiği düzenlemeler arasında; Yurtdışında bulunan vatandaşlarımız ile Mavi Kart sahiplerinin dövizle Bireysel Emeklilik Sistemi`ne katılması, yurtdışında gerçekleşen evlilik ve boşanma işlemlerinin tek tarafın beyanı ile de Türkiye’de tanınması ve yurtdışında doğup ikamet eden ve süresiz ikamet iznine sahip olan kardeşlerimizin çalışma şartı aranmadan dövizle askerlik uygulamasından faydalanabilmesi yer almaktadır.

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza verdiğimiz sözler arasında yer alan yeni düzenlemelerden kısaca bahsedecek olursak;

Kanun teklifimizin yasalaşmasıyla birlikte yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın dövizle Bireysel Emeklilik Sistemi’ne girip, tasarruf edip Bireysel Emeklilik Sistemi`nin sunduğu tüm avantajlardan yararlanmasını sağlamış olacağız.

Bilindiği üzere yürürlükte olan mevcut uygulamada, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız Bireysel Emeklilik Sistemi’ne girebiliyorlardı ancak aylık ya da yıllık sisteme ödeyecekleri katkı paylarını sadece Türk Lirası üzerinden yatırabiliyorlardı.

Artık yasa teklifimizin 18’nci ve 19’ncu maddelerinde yer alan düzenleme ile kanun yürürlüğe girdikten sonra “Türkiye’de ikameti bulunmayan T.C. vatandaşı kişilere, doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlere (mavi kart sahibi olanlar) ve üçüncü dereceye kadar olan altsoylarına döviz cinsinden yapılan ödemelere devlet yine döviz olarak katkı payı verecektir.”

Bu düzenlemeyle yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız dövizle tasarruf yapmanın yanında ikinci bir emeklilik imkânına da kavuşmuş olacaklar.

AK Parti, hükümet ve komisyon olarak bizim amacımız, gayemiz ve gayretimiz yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın anavatanları ile arasındaki bağı daha da sağlamlaştırarak onlara devletin tüm kurum ve kuruluşlarıyla her zaman yanlarında olduğunu hissettirmektir.

İşte yasa teklifimizin 28’nci maddesi tam da bu anlayışımızın bir yansımasıdır. Yeniden düzenlemesini teklif ettiğimiz yasa değişikliği yurtdışında gerçekleşen evlilik ve boşanma işlemlerinin tek tarafın tescil ettirmesi ile Türkiye’de tanınabilmesine olanak sağlamaktadır.

Mevcut kanuna göre, yurtdışında boşanmış veyahut evlenmiş kişilerin, Türk makamlarına evlilik ve boşanma durumlarını tescil ettirebilmeleri her iki tarafın ayrı ayrı da olsa ilgili konsolosluklara gitmesiyle mümkündü.

Çoğu zaman vatandaşlarımızı mağdur eden bu kanunda yaptığımız “taraflardan birisi ölmüşse ya da yabancıysa Türk vatandaşı olan diğer taraf veya vekili tek başına nüfus kütüğüne evlilik ve boşanma işlerini kaydettirebilir” şeklindeki değişiklikle vatandaşlarımız artık bu işlemlerini daha kolay yapma imkânına kavuşmuş olacaklar.

Yaptığımız bir diğer düzenleme de yurtdışında doğup büyüyen ve süresiz oturma hakkı bulunan gençlerimizin dövizle askerlik yapması hususudur.

Mevcut dövizle askerlik uygulamasına göre, yurtdışında ikamet eden ve çok vatandaşlık hakkına sahip olanlar, en az 3 yıl süre ile fiilen yabancı ülkelerde bulunmaları halinde çalışma şartı aranmadan dövizle askerlik hizmetinden yararlanmakta. Yabancı ülkelerde doğup ikamet edenlerden, çok vatandaşlık hakkına sahip olmayan vatandaşlarımızın ise dövizle askerlik hizmetinden yararlanabilmesi için en az 3 yıl süre ile fiilen çalışmaları gerekmekteydi.

Bu durum yurtdışında yaşayan ve çoğu halen eğitim öğretim hayatına devam eden kardeşlerimizin Türk vatandaşlığından ayrılmasına, gözbebeğimiz gençlerimizin ülkeleriyle bağlarının kopmasına sebep oluyordu.

Bizleri ziyadesiyle üzen bu filli mecburiyeti ve durumu ortadan kaldırmak için yasa teklifimizin 38’nci maddesinde yaptığımız yeni düzenlemeyle “çok vatandaşlık hakkına sahip olmayanlardan, yurtdışında doğup, ikamet eden ve süresiz ikamet iznine sahip olan vatandaşlarımızın da çalışma şartı aranmadan dövizle askerlik uygulamasından yararlanabilmelerinin önünü açmış bulunuyoruz.

Yapılan bu değişiklilerin yurtdışında yaşayan kardeşlerimiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyor, onlardan aldığımız güçle bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmayan kardeşlerimize verdiğimiz tüm sözleri tutmak için hem AK Parti hem hükümet hem de TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyonu olarak çalışmaya devam edeceğimizin bir defa daha altını çiziyorum.

Anahtar Kelimeler: Avrupalı Türkleri sevindiren yeni düzenlemeler ve