Büyükelçi Şen, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde gazetecilerle bir araya geldi

Büyükelçi Şen, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde gazetecilerle bir araya geldi

Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ve Büyükelçilik İletişim Müşaviri Hasan Kocabıyık “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” münasebetiyle Almanya’da görev yapan gazetecilerle bir araya geldi.

Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçiliğinde düzenlenen resepsiyonda bütün gazetecilerin 10 Ocak Gazeteciler Günü’nü kutladı.

İletişim Başkanlığı’nın faaliyet, hizmet ve çalışmaları değerlendiren Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçiliği İletişim Müşaviri Hasan Kocabıyık, “Bugün vesilesiyle Büyükelçimizin himayelerinde sizlerle bir araya gelmek ve hep birlikte günü kutlayalım arzu ettik. Almanya'nın birçok şehrinden zahmet edip gelen değerli basın mensuplarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

İletişim Başkanlığı’nı temsilen gerek basın mensuplarının faaliyetlerini yürütmede ihtiyaç duydukları akreditasyon işlemleri, gerekse basın kartı gibi bir çok konuda her zaman basın mensuplarının yanında olacaklarını ifade eden Kocabıyık, “Bunun yanında İletişim Başkanlığımız 2018 yılından sonra yapılandırılan bir kurum olarak çok daha geniş bir yelpazede uluslararası alanda ülkemizin tanıtlası, dezenformansyonla mücadele, iletişim stratejilerinin belirlenmesi ve ülke markası konusunda da çok önemli projeler ve çalışmalar yürütüyor.” diye konuştu.

Türkiye’nin uluslararası alandaki son dönemde öne çıkan konularını ihtiva eden İletişim Başkanlığı’nın tanıtım sunumu yapıldı.

Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, bütün gazetecilerin 10 Ocak Gazeteciler Günü’nü kutladı. Büyükelçi Şen, günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yaptı.

Büyükelçi Şen konuşmasında “Ülkemizde ve yurtdışında görev yapan gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü en içten dileklerimle kutluyorum. Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle düzenlediğimiz davetimize ve Büyükelçiliğimize hepiniz hoşgeldiniz” dedi

İçinde bulunduğumuz bilgi çağında, medyanın rolü de şüphesiz önem kazandığına vurgu yapan Büyükelçi Şen, “Demokrasilerde ‘Dördüncü Kuvvet’ olarak tanımlanan medya, toplumun bilgilendirilmesinde tartışılmaz bir değere sahiptir. Bu kapsamda faaliyet gösteren yerel ve uluslararası basın organlarının, gündemdeki konular hakkında kamuoyu oluşmasına ve siyasi karar alma süreçlerine etkisi yadsınamaz.

Sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların son yıllarda çok daha yoğun olarak kullanılması, hayatımızın merkezinde yer alması ve yaşadığımız dijital dönüşüm, şüphesiz gazetecilik mesleğini de değişime tabi tutmaktadır. Kağıda basılı haberciliğin popülaritesini giderek yitirmesi, anlık haber ihtiyacı ve bilginin hızlı bir şekilde tüketilmesi, medya çalışanları için daha hızlı, daha esnek ve daha mobil bir çalışma temposunu da beraberinde getirmiştir. Günümüzde birçok kişi, sadece telefon, tablet veya bilgisayar üzerinden haberlere ulaşmaktadır. Gazete ve dergilerin internet portalları, geleneksel basılı nüshalarından daha ön plandadır. Birçok konuda, sadece atılan başlıklar üzerinden bile milyonlara ulaşmak ve algı oluşturmak mümkün hale gelmiştir.

Ancak bu durum, gazetecilik mesleğinin öneminin azaldığı anlamına gelmemektedir. Tam aksine, araştırmacı gazetecilik önem kazanmış, anlık haber paylaşımları zaruri hale gelmiş ve kapsamlı analiz yeteneği gazetecilikte daha fazla aranan bir nitelik olmuştur. Çağın gerekliliklerine ayak uyduran, çok dilde yayın yapan, sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanan mecralara olan ilgi ve talep artmıştır” diye konuştu.

Ülkemizle ilgili birçok konuda yapılan haberlerde taraflı ve önyargılı bir üslubun kullanıldığını üzülerek gözlemlediklerini ifade eden Büyükelçi Şen, “Gazetecilik mesleğini icra ederken somut ve tarafsız bir anlayış benimsenmesi, gazetecilik etik ilkelerine uygun hareket edilmesi her ne kadar bu kutsal mesleğin temelini oluştursa da, birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi, Alman medyasında da, ülkemizle ilgili birçok konuda yapılan haberlerde taraflı ve önyargılı bir üslubun kullanıldığını üzülerek gözlemliyoruz. Devletimiz, Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Hükümetimize atıfla hazırlanan birçok haber ve içerik, yanlı bir tarzda yapılmakta olup, kamuoyuna olumsuz bağlamda servis edilmektedir. Bu noktada, her ne kadar ağırlıklı olarak Almanya’da Türkçe yayın yapan basın organlarını temsil etseniz de, özellikle ülkemize ilişkin konularda doğru bilgileri hedef kitlelere aktarırken Almanca dilinde de yayın yapmanızı, sosyal medya hesaplarınızı aktif olarak kullanmanızı, Alman kurum ve yetkilileriyle yakın bir iletişim içinde olmanızı tavsiye ediyorum. Nitekim devletimizi ilgilendiren konularda, özellikle de ülkemizde seçim yılı olması öngörülen 2023 yılında, içinde bulunduğumuz toplumu en doğru şekilde bilgilendirmemiz, polemikler ve söylentilerin aksine muhataplarımızı ilk ağızdan kaynaklara yönlendirmemiz, hem birçok konudaki tezlerimizi ve mesajlarımızı doğru iletmek, hem de ülkemize yönelik algıya katkı sunmak için önem taşımaktadır. Konuştuğumuz her insanın, ulaştığımız her kurumun ülkemize olan bakış açısına olumlu etki ettiğine emin olabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Büyükelçilik ve 14 Başkonsolosluğumuzla basın ile yakın işbirliği içinde olmaya ve faaliyetlerinize katkı sunmaya hazır olduklarına dikkat çeken Büyükelçi Şen, “Kapımız sizlere her zaman açıktır” dedi.

Büyükelçi Şen sözlerini “Tüm basın mensuplarımızın Çalışan Gazeteciler Günü’nü bir kez daha kutluyor, meslek onurundan taviz vermeyen ve halkın haber alma hakkına saygı duyan bütün basın emekçilerine şükranlarımı sunuyor, görevini icra ederken şehit olan gazetecilerimize Allah’tan rahmet diliyorum” diyerek tamamladı.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” münasebetiyle düzenlenen resepsiyonda Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ve Büyükelçilik İletişim Müşaviri Hasan Kocabıyık gazetecilerle bir süre sohbet etti. Program günün anısına toplu hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.

Anahtar Kelimeler: Büyükelçi Şen, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde gazetecilerle