DİTİB’de çağın hastalığı “Demans ve Alzheimer” konulu seminer
Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Eğitim ve Kültür Birimi ile Moschee Forum sahipliğinde, Köln Göçmen Sağlık Merkezi ve İleri Yaşlılık, Bakım ve Demans bölge ofisi işbirliğinde “Demans Unutkanlıktan Daha Fazlasıdır” konulu seminer verildi.
Köln DİTİB Genel Merkez’de düzenlenen seminerde Köln Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Bölümü Başhekimi ve Yaşlanma - Demans Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Özgür Onur tarafından sinevizyon eşliğinde Demans hastalığı nedir? alt grup hastalıklar, ortaya çıkışı, belirtileri, hastalığın evreleri, etkileri, şikayetleri, tedavisi gibi konulara açıklık getirdi.
Etkinliğin açılışında kısa bir konuşma yapan Moschee Forum Direktörü Murat Şahinarslan, çağın hastalığı olan Demans’a dikkat çekmek ve hastalık hakkında bilinçlenmeyi amaçladıklarını söyledi.
Demans ve Alzheimer çağımızın önemli hastalığı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özgür Onur, “İnsanlar yaşlandıkça demans riski yükseliyor. Yani ana risk faktörü yaşlılıktır. 90 yaşına baktığımızda yüzde 30’unda, 60 yaşına baktığımızda ise insanların yüzde 5-6’sının demans hastalığı ile karşı karşıya kaldığını görebiliyoruz. Yaşlandıkça bu rahatsızlık sıklaşıyor, mutlaka önlem alınması ve bilinçli olunması gerekiyor” dedi.
Demansın altında çok değişik hastalıklıların olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özgür Onur, “Demans ile Alzheimer arasındaki fark demans ana bir terimdir. Alzheimer bunlardan bir tanesidir. En sık olduğu için bazen birbirine karıştırıyoruz. Parkinson da demansın altında bir hastalık grubudur. Parkinson’da da ilerleyen yıllarda unutkanlık riskini görebiliyoruz. Aşırı alkol tüketimi de demans hastalığına yol açabiliyor. Unutkanlık yapan demans hastalığı olmayan durumlar var bunu da depresyon olarak tanımlıyoruz. Değişik testlerle bu anlaşılabiliyor. Belki de geç farkına varıyoruz. Çünkü çok geç kaldığımız zaman pek faydası olmuyor maalesef onun için önemsemek gerekiyor. Teşhis konulmadan hiçbir yerden destek beklenilmez” diye konuştu.
Hastalardaki davranış bozuklukları, bilinçsel bozukluklar, işlevsel bozukluklar, Demans ve Alzheimer Nedir? başlangıç bulguları nelerdir? Hastalığın evreleri ve kontrol edilmesi gereken hususlar gibi konularda da katılımcıları bilgilendiren Prof. Dr. Özgür Onur, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Stres faktörleri demans hastalığını tetikler. Stres bütün hastalıkların ana etkenidir. Kitap okumak, Kur'an okumak, namaz kılmak, bulmaca çözmek gibi beyni çalıştırmak adına faydalı. Sureleri okuma ve namazı düşünmekle hem okumayı hem de bir şeyi takip ediyoruz. Böylece koordinasyon ve hareket ediyoruz. Ezbere okuduğunda beyin aktif bir duruma geçiyor. Beyin egzersizleri yapılmalı, B12 ve D vitamin takviye edilmeli, daha fazla sebze tüketilmeli, alkol-sigara kesinlikle azaltılmalı veya bırakılmalı bununla birlikte dinlenme çok önemlidir.”
Prof. Dr. Özgür Onur, konuşmasının sonunda katılımcıların sorularını cevaplandırdı.
Seminer sonunda katılımcılar Köln Göçmen Sağlık Merkezi ve İleri Yaşlılık, Bakım ve Demans bölge ofisi yetkililerinden danışma ve bilgi alma fırsatı buldu.
Ercüment Aydın / Köln
Anahtar Kelimeler: DİTİB’de çağın hastalığı “Demans ve Alzheimer” kon