Diyanet, hacı adaylarına; kaliteli, temiz ve damak tadına uygun yemekler hazırlıyor

Diyanet, hacı adaylarına; kaliteli, temiz ve damak tadına uygun yemekler hazırlıyor

Diyanet görevlilerince hazırlanan temiz, kaliteli ve damak tadına uygun yemeklerle kendilerini Türkiye’deymiş gibi hissediyor.

 

Diyanet İşleri Başkanlığı 2019 Yılı Hac Organizasyonu kapsamında hac farizasını yerine getirmek üzere kutsal topraklarda bulunan Türk hacı adayları, Diyanet görevlilerince hazırlanan temiz, kaliteli ve damak tadına uygun yemeklerle kendilerini Türkiye’deymiş gibi hissediyor.

95 kişilik yemekhane ekibiyle Medine’de gece gündüz hizmet veren Diyanet İşleri Başkanlığı, sunduğu yemeklerin kalitesi ve damak tadına uygunluğuyla hacı adaylarının duasını alıyor.

Medine Ayniyat ve İaşe Ekip Başkanı Mustafa Bodur, 2019 Yılı Hac Organizasyonu kapsamında yürütülen yemekhane hizmetleri hakkında Diyanet Haber’e açıklamalarda bulunarak; “Bu sıcak beldelerde hacı adaylarımıza kaliteli yemek hizmeti vermek için, sıcak ocak başında ibadet şuuruyla çalışan yemekhane ekibimizin emeği göz ardı edilemez. Arkadaşlarımın her adımının ibadet mesabesinde olduğuna inanıyorum ve hepsine gayretleri nedeniyle teşekkür ediyorum.” dedi.

Yemekhane hizmetlerinin hassas ve dikkat gerektiren bir iş olduğunun altını çizen Bodur; “İş kalemimiz oldukça çok dikkat gerektiriyor. Bu nedenle bazı prensipler olmazsa olmazımız. Hijyen, sağlık ve lezzet, bu prensiplerimizin en başında geliyor. Yemeklik malzemenin temininden pişirilmesine ve otellere servis edilmesine kadar, hatta hacılarımızın tabaklarına konulmasına kadar sıkı bir takip içindeyiz. İmkânlar ölçüsünde Türkiye’den yerli ve milli ürünleri tedarik etmeye çalışıyoruz. Bu mümkün değilse buradan en sağlıklı gıdaları alıyoruz. Tedarik edilen her ürün, diyetisyenler ve mutfak ekibimizin kontrolünden geçiyor. Mesela et temininde taze olmasına özen gösteriyoruz ve hiçbir şekilde dondurulmuş ve bekletilmiş et kabul etmiyoruz. Bu bağlamda kasaphanede kesilen ve henüz sıcak bir şekilde bize ulaşan etler, yine kontrol edilerek burada parçalanıyor ve pişirilmeye sevk ediliyor.” ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanlığınca görevlendirilen iki diyetisyenin, hacılara sunulacak yemekleri sürekli kontrol ettiklerini ifade eden Bodur, şöyle devam etti: “İki diyetisyenimiz var. Bunların biri yemekhanede sürekli gıda denetimi yapıyor ve yemeklerden 72 saat saklanmak üzere numuneler alıyor. Diğeri ise gün içinde otel yemekhanelerini dolaşarak hacılarımıza sunulmak üzere servis edilmiş yemeklerin ısı ve diğer yönlerden durumunu kontrol ediyor. Böylece gıda üzerinden gerçekleşecek hiçbir olumsuz duruma müsaade etmiyoruz.

Gülük 14 bin kişilik yemek çıkarma kapasitesine sahip mutfaklarımız var. Hacılarımıza öğle vakti için kumanya hazırlayan bir ekibimiz var. Bu arkadaşlarımız gece 22. ile 03. arasında çalışarak, sabah kahvaltı servisine yetişecek şekilde hacı adaylarımızın kumanyalarını hazırlıyorlar.

‘Diyanet Mutfağı’ bünyesinde kuru gıda depolarımız var. Kasaphane, sebze ve soğuk hazırlık ünitesi, sıcak yemek mutfağı, bulaşıkhane ve idari işler bürosunun yanı sıra +5 derecede muhafaza yapabilen üç ayrı sebze, süt ve et dolabı ile dondurulmuş gıdaların muhafaza edildiği bir adet -18 derecede dolaplarımız mevcut.”

Zengin menü ile Türk damak tadına uygun yemekler hazırladıklarının altını çizen Medine Ayniyat ve İaşe Ekip Başkanı Mustafa Bodur, sözlerini şöyle noktaladı: “Hacılarımız için kahvaltı ve akşam yemeği olmak üzere iki öğün yemek ve öğle için kumanya hizmeti veriyoruz. Kahvaltı menüsünde; günlük sabah çorbası, menemen, patates sotesi, kıymalı yumurta, omlet, haşlanmış yumurta, peynir çeşitleri, zeytin çeşitleri, bal, tahin pekmez ve reçel çeşitleri, tereyağı, ceviz, fındık, helva, domates, salatalık verilmekte, bunların yanı sıra içecek olarak da süt, çay ve neskafe ikram ediyoruz. Öğlen kumanyasında günde 5 çeşit olmak üzere; simit, poğaça, kruvasan, çörekotlu kek, sandviç ekmeği, meyve, peynir, zeytin, bal, ceviz, fındık, kuru üzüm, helva, hurma ve domates ve bunların yanı sıra içecek olarak da süt, meyve suyu ve ayran ikramlarımız oluyor. Akşam yemeğinde ise Türk damak tadına uygun akşam çorbası, ana yemek, pilav-makarna-erişte, salata, tatlı, cacık ve meyve olmak üzere 5 çeşit tabldot yemek ikram ediyoruz. Kahvaltı ve akşam yemeği menüleri 15 günlük vakit dikkate alınarak alanında uzman diyetisyenlerimiz tarafından hazırlanıyor.”

Bodur, Medine’den Mekke’ye intikal eden görevliler ve hacı adayları için de yolluk hazırladıklarını sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler: