Dizel araçlarda büyük değer kaybı
Almanya’da hava kirliliğine neden oldukları gerekçesiyle dizel araçların şehir merkezlerine girmelerinin yasaklanması tartışmaları dizel araçların değerlerini düşürdü. Değer kaybı ortalama yüzde 30.
Almanya’da dizel araçların yasaklanması tartışmaları milyonlarca dizel araç sahibinin korkulu rüyası oldu. Anayasa mahkemesinin kararının ardından bir çok büyük şehir belediyesi yasak kararına uyma yönünde görüş bildiriyor. Hamburg, Stuttgart, Köln, Aachen, Bonn gibi kentlerde gelecek yılın nisan ayından itibaren Euro 6 dışındaki dizel araçların şehir merkezlerine girmeleri yasaklanabilecek.
DİZELE RAĞBET AZALDI, FİYAT DÜŞTÜ
Dizel araç yasağı nedeniyle otomobil sahipleri araçlarını satışa çıkarıyorlar. Ancak yasağın uzun vadede Almanya’daki tüm kentleri etkileyeceğini düşünen yasak kapsamı dışındaki kentlerde yaşayan tüketiciler ise dizel araç satın almaya yanaşmıyor. Durum böyle olunca dizele olan rağbet de düşüyor. Uzmanlara göre dizel skandalı nedeniyle bu tür donanıma sahip araçlar yüzde 30 civarında değer kaybetti.
Alman otomobil kulübü ADAC ise panik ortamı oluşturulmaması gerektiğini duyurdu. Henüz mahkeme kararlarının tam anlamıyla yasaya dönüşmediğini belirten otomobil uzmanları bir çok kentte söz konusu kararlara itiraz davalarının açıldığını hatırlatıyorlar. Diğer yandan Euro 5 normundaki dizel araçların katalizatörlerine takılacak bir filtre ile Euro 6 düzeyine çıkarılmasının da mümkün olabileceği, böylece araçların yasağa takılmadan kullanılmaya devam edilebileceği de kaydediliyor.
Ancak burada sorun filtrelerden oluşacak masrafı kimin üstlenceği noktasında çıkıyor. Hükümet bu masrafın otomobil sahiplerinden değil, araçları üreten firmalardan tahsil edilmesini talep ediyor. Otomobil firmaları ise buna karşı çıkıyor.