Ev kiralarken artık komisyon ücreti yok
Almanya’da özellikle büyük kentlerde konut sıkıntısı yaşanırken kiracılar için sevindirici bir haber geldi. Evler kiralanırken, kiracıların emlakçılara ödediği komisyon uygulaması 1 Haziran’dan itibaren tarihe karışacak. Bu tarihten itibaren emlak sektöründe, ‘işi kim veriyorsa parasını o ödeyecek’ (Bestellprinzip) prensibi geçerli olacak.
Kiralık ev arayan vatandaşlar için bu, internet ve gazetelerde verilen boş ev ilanları için artık komisyon ödemeyecekleri anlamına geliyor.
Konu hakkında Zaman’a konuşan Münih Kiracılar Derneği basın sözcüsü Anja Franz, yasanın Haziran’da yürürlüğe gireceği bilgisini doğruladı.
Konu hakkında Federal Anayasa Mahkemesi de verdiği son kararında uygulamanın durdurulması için yapılan iki emlakçının şikayetini reddetti. ‘1 BvQ 9/15′ dosya numaralı kararda mahkeme, bir emlak şirketinin yıllık 450 bin Euro ciro yaptığını ve yeni yasayla yıllık kaybının 8 bin 200 Euro olacağını belirtip, emlakçıların yok olacağı tezini kabul etmedi.
İlandaki evler için ‘komisyon öde’ kağıdını asla imzalamayın
Bazı emlakçıların, gazete ve internette ilanı verilmiş evler için de bir belge imzalatıp komisyon talep edeceği tehlikesine karşı dikkatli olunması gerekiyor.
Münih Kiracılar Derneği basın sözcüsü Franz, vatandaşları bu talebin yer aldığı sözleşmeye imza atılmaması, aksi halde komisyonu ödemek zorunda kalınacağı konusunda uyardı.
Yeni uygulamaya göre bir emlakçıya kiralanacak evin komisyonunu, evini kiralamak isteyen ev sahibi ödeyecek. Ancak ilanlarda kendine uygun ev bulamayan vatandaşlar, emlakçıya gidip ‘bana şu şu özelliklerde ev bul’ derse emlakçıya komisyon ödeyecek.
Düşük yan gider miktarlarına dikkat
Öte yandan yeni ev kiralayan vatandaşların dikkat etmesi gereken bir diğer konu ise ev sahiplerinin sözleşme yaparken evin yan giderlerini (Nebenkosten) düşük göstermesi.
Zira bazı ev sahipleri kirayı düşük göstermek için kanalizasyon, su ve sıcak su, çöp, evin idari işleri ve ısınma giderleri için talep edilen yan giderleri düşük gösterebiliyor. Ancak yıl sonunda ev sahibi, kiracılardan ‘fazla gider oldu’ diyerek yüklü bir para ödemesi ve kirayı da yükseltme talebinde bulunabiliyor.
Anja Franz, kiracıların düşük gösterilen yan giderler konusunda dikkatli olmalarını ve asıl yan giderin ne kadar olabileceğini iyi düşünmelerini tavsiye etti ve ev sahibinin bu konuda rahat hareket edebileceğine değindi.
Bayram Aydın / Münih - Almanya