Hamburg DİTİB Eyalet Birliği‘nden iftar yemeği

Hamburg DİTİB Eyalet Birliği‘nden iftar yemeği

Hamburg ve Schleswig Holstein DİTİB Eyalet Birliği, Ramazan ayı münasebetiyle geniş katılımlı iftar programı düzenledi.

İftar davetine; Hamburg Başkonsolosu Emine Derya Kara, DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, Hamburg Senatosu temsilcisi Petra Lotzkat, Hamburg ve Schleswig Holstein DİTİB Dini Danışma Kurulu Başkanı Osman Dikeç ve Eyalet Birliği Başkanı Mehmet Gök, Federal Kadın Birliği Başkanı Safiye Kılıç’ın yanı sıra DİTİB ve sivil toplum kurululuşlarının başkan ve yöneticileri katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan iftar programının açılış konuşmasını Hamburg ve Schleswig Holstein DİTİB Eyalet Birliği Başkanı Mehmet Gök yaptı.

DİTİB'in barış, huzur ve kardeşlik için 40 yıllık çabası

DİTİB'in kırkıncı yıl karnesinin güzel notlarla dolu olduğundan bahseden Gök, “DİTİB, kuruluşundan bu güne Nord Hamburg toplumunda etkin bir rol almıştır. Müslümanları temsil etmenin yanı sıra topluma barış, huzur ve kardeşlik gibi temel değerleri aşılayarak, kültürler arası barış ve dayanışma ortamını sağlamış bir kuruluştur. İftar programı vesilesiyle birlikteliği kutlarken aynı zamanda DİTİB'in 40. yılını da coşkuyla kutluyoruz. DİTİB'in kırkıncı yıl karnesi, topluma kattığı değerlerle doludur ve bu değerler en güzel notlarla belgelenmiştir” ifadelerini kullandı.

Demokratik değerlerin temeli, karşılıklı saygı ve iyi ilişkiler

Hamburg Senatosu adına iftar programına katılan Devlet Müşaviri Petra Lotzkat ise Hamburg Senatosu'nun selamlarını ileterek sözlerine başladı. Federal Şansölye Olaf Scholz‘un “Kozmopolit, hoşgörülü ve demokratik ülkemiz için birlikte duruyoruz” açıklamasına atıfta bulunan Lotzkat, “Bu toplumu barış içinde bir arada yaşama ve uyum için önemli bir mesaj olarak görüyorum. Karşılıklı saygı ve iyi ilişkiler, diyalog ve farklı inanç, görüş ve kültürlere saygı, demokratik değerlerin temelidir. Değerlerimizin, demokratik ilkelerimizin dışarıdan tehdit edilmesini veya içeriden sorgulanmasını ve kimlik temelli ayrımcılığı kabul etmeyeceğiz” dedi.

Lotzkat sözlerini şöyle sürdürdü: “2012'de imzalanan devlet anlaşmalarıyla Senato ve Müslüman dini cemaatler, uyum ve karşılıklı anlayış için birlikte çalışma sözü vermiştir. 2015 ve 2016'da mülteci akını sırasında ve koronavirüs salgını döneminde de cami cemaatlerinin gösterdiği kararlılık özellikle önemlidir. Bu iki önemli konunun iyi anlatılmasında ve ulaştırılmasında cami cemaatlerinin rolü büyüktür. DİTİB'in ilk iftar davetine katıldığımda duygulandım ve o zamandan beri pek çok iftar davetine katıldım. Misafirperverliğiniz için teşekkür ediyorum.”

Ramazan, ortak bir sofranın paylaşılması

Ramazan ayının aile, komşuluk ve sosyal buluşmalarla dolu bir ay olduğuna değinen DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, “Ramazan, ortak bir sofranın paylaşılması, ortak dini hizmetler, cemaat ve toplum içindeki karşılaşmalar yoluyla dayanışma ve yardımlaşmanın önemli bir takviyesidir ve dolayısıyla sosyal uyumun temel taşıdır“ dedi.

Krize karşı sorumluluk: Ramazanın barış çağrısı

Geçen yılın zorlukları, özellikle savaş ve kriz bölgelerindeki insanlar için acı çekilen bir dönemi hatırlatan Kuzey, “Geçtiğimiz yıl gerçekten de zor bir yıldı. Türkiye ve Suriye'deki şiddetli depremle başlayıp Gazze'den gelen korkunç ve dayanılmaz görüntülerle ve çocuklarla, hastanelerle ve sivil tesislerle sınırlı kalmayan yıkımla zor ve üzücü bir yıl oldu ve olmaya da devam ediyor. Savaş ve kriz bölgelerindeki insanlar için Ramazan ayını hayal ettiğimizde içimiz acıyor. Bu nedenle dünya kamuoyunu, başta Gazze olmak üzere savaşları sona erdirmek ve kriz bölgelerine yardım etmek için elinden gelen her şeyi yapmaya çağırıyoruz. Dünya toplumunu barış ve ateşkes müzakereleri yapmaya ve çatışmanın taraflarını masaya oturup ortak çözümler bulmaya çağırıyoruz. Dini cemaatler olarak, diğer toplumsal aktörler gibi birbirimize karşı sorumluluk taşıyoruz, çünkü biz insanlar birbirimize emanetiz“ ifadelerini kullandı.

DİTİB: 40 yılda değişim ve gelişim

DİTİB, bu yıl 40’ıncı kuruluş yıl dönümünü kutlayacağını belirten Kuzey, “DİTİB’in 40 yıllık geçmişi boyunca önemli değişimler yaşandı, mimari yapıları gelişti ve toplumsal etkinlikleri de bir o kadar arttı.  Son kırk yılda inanılmaz miktarda değişim ve gelişim yaşandı. Tabii ki bu durum DİTİB için de geçerli. Gençlere, kadınlara, velilere yönelik temsili 16 eyalet birliği ile 1 milyondan fazla Müslümanı ve 30 binden fazla aktif gönüllüyü DİTİB’e bağlı 858 camimizde birleştiriyoruz. 40 yıldır bu gelişimi hiç aksatmadan tamamlamayı başardık. İnanç anlayışımız, cemaatlerimiz ve imamlarımız, 40 yıllık tarihimizle, siyasallaşmadan, radikalleşmeden, araçsallaştırmadan uzak, özgün ve dengeli bir din anlayışının garantisidir. Dolayısıyla, Almanya’daki Müslümanlar özellikle DİTİB sayesinde ılımlı ve barışçıl bir tarihe sahipler” diye konuştu.

Ramazan ayında anlamlı mesaj

Ramazan ayının başlangıcında teşvik edici ve ilham verici mesajlar gönderen başta Federal Cumhurbaşkanı olmak üzere tüm kamu aktörlerine ve siyasetçilere teşekkür eden Kuzey, konuşmasını şöyle tamamladı: Bu ülkedeki her bir Müslüman, her bir cami kendini bu ülke toplumunun bir parçası olarak hissedebilir. Bugün burada ve diğer tüm DİTİB camilerinde ailelerimiz, dostlarımız, komşularımız ve misafirlerimizle aynı sofrayı paylaşıyor olmamız, muhtemelen topluluğun, karşılıklı tanıma ve empatinin en güçlü işaretidir. Her şeyden önce etnik, kültürel ve dini çeşitliliği herkesin eşit haklara sahip olduğu toplumsal bir zenginlik olarak görmeyi mümkün kılıyor.”

Din ve kültür mirasının aktarımında DİTİB'in önemi

11 ayın sultanı Ramazan ayında yoğun saldırı altında Gazze'deki Filistinli kardeşlerimizin acılarının bir an evvel son bulması ve bölgedeki barışın hakim olması için Türkiye‘nin en üst düzeyde çaba gösterdiğini belirten Hamburg Başkonsolosu Emine Derya Kara, 60 yıldan fazla bir süredir Almanya'yı vatan edinmiş bulunan insanımızın,  her gün artan şekilde maruz kaldığı ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslamofobiyle mücadelede birlik ve beraberlik içinde olmaları gerekliliğini vurguladı.

Başkonsolos Kara, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Almanya'ya birçok alanda kayda değer katkılarda bulunan insanlarımızın hak ettikleri şekilde huzur, refah ve güvenlik içerisinde yaşamaları için Alman makamlarıyla iş birliği yapmaya ve bu büyük ortak sorun karşısında gerekli desteği vermeye devam edeceğiz. Bu vesileyle, başta kimliğimizin en önemli unsurlarından birini oluşturan dinimizin ve kültürümüzün yeni nesillere öğretilmesi aktarılması olmak üzere, başarılı hizmetlerde bulunan tüm DİTİB cami derneklerine ve din görevlilerimize içten şükranlarımı sunuyorum.”

Derneklerin gelişmesinde kadının önemine değinen DİTİB Federal Kadın Birliği Başkanı Safiye Kılıç ise, eyalet ve bölge kadın birliklerinin çalışmalarına değindi.

İftar programı konuşmaların ardından okunan akşam ezanı ile birlikte oruçlar açıldı. Hamburg ve Schleswig Holstein DİTİB Dini Danışma Kurulu Başkanı Osman Dikeç’in yaptığı yemek duası ile devam eden program mûsıki dinletisi ile sona erdi.


Ercüment Aydın / Köln

Anahtar Kelimeler: Hamburg DİTİB Eyalet Birliği‘nden iftar yemeği