Hollanda'da SVB’den Türk ailesine rekor ceza!
Sosyal ödenek almadan yıllar önce Türkiye’den arsa sahibi olan ve ödenek aldığı dönem içinde bunu SVB’ye beyan etmediği ortaya çıkan Türk’ün aldığı 172 bin euroluk ödeneği geri ödemesine karar verildi.
1 Temmuz 1997 ile 31 Aralık 2010 tarihleri arasında işsizlik ödeneği alırken, aynı dönem içinde Türkiye’de arsası ve binası bulunduğu için aldığı ödeneği geri ödemek zorunda kalan Türk ailenin açtığı itiraz davasında, son karar yine aleyhlerinde çıktı. Den Haag mahkemesi ailenin 172.109 euroyu geri ödemesine hükmetti. İlk olarak 2014 yılında açılan davanın mahkemede alınan kararını onayan Den Haag mahkemesi, sözü edilen dönem içinde alınan tüm ödeneğin faizi ile birlikte geri ödenmesine karar verdi.
Mahkeme tutanağından ortaya çıkan durum şu şekilde:
16 mayıs 2014 tarihinde anonim olarak bir ihbar alan SVB, sözü edilen Türk ailenin Türkiye’deki mal varlığını araştırmaya başladı. Düzenlenen ilk araştırma raporunda, ailenin 31 Aralık 1989 tarihinden itibaren 9 daire ve 3 ofisin bulunduğu bir apartmana sahip olduğu ve bu apartmanın değerinin 1.255.000 euro olduğu tespit edildi. Raporda elde olan bu taşınmazın kiraya verilerek kira geliri elde edildiğine de dikkat çekildi.
Öte yandan SVB ve davacı arasında 2014 yılında yapılan ilk görüşmede arazinin yaklaşık 40 yıl önce satın alındığı ve zaman içerisinde üzerine apartman inşa edildiği beyan ediliyor. Arazinin değerinin ise 345.656 euro olduğu belirtiliyor.
Kendisine verilen “ödeneği geri ödeme” cezasına itiraz eden davacı, itiraz dilekçesinde SVB’ye gelen anonim şikayet üzerine başlatılan böyle bir araştırmayı kabul etmediğini belirtiyor ve bunun İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesine aykırı olduğunu savunuyor.
Davacı bayan aynı zamanda, Türk evlilik mülkiyeti uyarınca, eşinin adına kayıtlı arsada hakkı olmadığını, bu arsanın kendi adına kayıtlı olduğuna dair bir belge bulunmadığını ve arsada aslında 26 kişinin hakkı bulunduğunu belirtiyor. Yani davacı apartman üzerinden tek başına kira almadığını diğer ortakların da bunda hakkı olduğunu belirtiyor.
Karar aleyhte
Mahkeme kararında davacının 30 Eylül 2014 tarihinde verdiği beyanatı hatırlatılırken, 2015 yılında yürürlüğe giren Katılım Yasası uyarınca ödenek alan bir kişinin belirlenen miktarın üzerinde mal varlığına sahip olamayacağına ve sözü edilen dönem içinde alınan 172.109 euroluk ödeneği geri ödemesine hükmetti.
Mahkeme kararının aslına ulaşmak için bu linki tıklayınız.
Anahtar Kelimeler: