İsrail'den acımasız karar: 'Filistinli şehit cenazeleri pazarlık aracı'
İsrail Yüksek Mahkemesi, Filistinli şehitlerin cenazelerinin alıkonulması uygulamasının devamına yeşil ışık yaktı.
İsrail'deki Arap Azınlık Hakları Hukuk Merkezi ADALAH tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail Yüksek Mahkemesinin, İsrail askerleri tarafından şehit edilen Filistinlilerin cenazelerinin alıkonulması uygulamasının sürdürülmesi yönünde karar verdiği belirtildi.
Açıklamada, "skandal" olarak nitelenen kararın emsalinin olmadığı ve uluslararası hukukun temel ilkelerinin ihlal edildiği vurgulandı.
"Pazarlık aracı yapılmak isteniyor"
Öte yandan, Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Filistinli Esirler Heyetinin avukatı Muhammed Mahmud, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail Yüksek Mahkemesinin söz konusu kararının, Gazze Şeridi'ndeki İsrail askerlerinin iade edilmesi için Filistinli örgütlerle bir pazarlık aracı olarak kullanma niyetiyle verildiğine dikkati çekti.
Filistinliler, İsrail askerleri tarafından "saldırı düzenleme veya girişiminde bulunma" gerekçesiyle şehit edildikten sonra alıkonulan yakınlarına ait cenazelerin kendilerine teslim edilmesini istiyor.
Şehitlerin Alıkonulan Cenazelerinin Geri Alınması Girişimi tarafından daha önce yapılan açıklamada, İsrail'in 51'i 2015'ten bu yana olmak üzere toplamda 304 şehit cenazesini alıkoyduğu belirtilmişti.
Filistin yönetimi, 2008'de çıkardığı bir genelgeyle 27 Ağustos'u şehitlerin cenazelerinin teslim edilmesi için "ulusal gün" ilan etmişti.
İsrail Mahkemesi'nin "Filistinlilerin cenazelerini alıkoyma" kararına tepkiler
Filistinli gruplar, İsrail Yüksek Mahkemesi'nin Filistinli şehitlerin cenazelerinin alıkonulmasına ilişkin kararına tepki gösterdi.
Hamas Sözcüsü Abdullatif el-Kanu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail Yüksek Mahkemesi'nin, Filistinli şehitlerin cenazelerinin alıkonulması uygulamasının devamına yeşil ışık yakan kararın, "ırkçı ve insan haklarının açıkça ihlali" olduğunu söyledi.
Mahkemenin bu kararının, halkın mücadele süreci ile siyonist işgal karşısındaki birlik ve beraberliğinde herhangi bir değişime yol açamayacağını belirten Kanu, ayrıca şehit yakınlarıyla Batı Şeria'daki gençlerin irade ve azmini kıramayacağını kaydetti.
Şehit cenazelerinin baskı aracı haline getirilmesi
Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesinden (FHKC) yapılan yazılı açıklamada da "Mahkeme kararı, Filistinli şehitler meselesinin, Batı Şeria'daki işgal güçleri komutanının elinde bir müzakere ve baskı aracı haline getirilmesi anlamına geliyor." ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, söz konusu kararın, uluslararası yasalar ile Birleşmiş Milletlerin insan hakları ilkelerine aykırı olduğu kaydedildi.
FHKC, Filistin yönetimine, İsrail'e insan hakları yasalarına uyması için baskı yapılması adına "Filistinli şehitlerin cenazesi meselesini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, BM İnsan Hakları Konseyi ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıması" çağrısında bulundu.
Anahtar Kelimeler: