İyi Almanca için iyi Türkçe bilmek gerekiyor!

İyi Almanca için iyi Türkçe bilmek gerekiyor!

Almanya Karlsruhe Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği tarafından başlatılan “Haydi, Türkçe Konuş Benimle!” adlı dil ve kültür kampanyasına yönelik kurs, konferans ve yarışmalar ila tanıtım toplantıları ve etkinlikler eyalet genelinde başarılı uygulamalarla d

ÖĞRETMENLERE BALON KATLAMA KURSU

 

Bu kapsamda öğretmen, öğrenci ve velilerden oluşan tüm eğitim bileşenlerine dönük destekleyici faaliyetler bağlamında Karlsruhe bölge öğretmenlerine Dünya balon katlama şampiyonu ve tiyatro sanatçısı Dündar Mercan tarafından kurs verildi. Eyalet genelindeki diğer 13 bölge öğretmenlerine de verilecek olan kurs maharetiyle; Türk öğretmenleri nezaretinde Türk çocuklarının el –göz koordinasyonu ile hayal gücü ve estetik anlayışları ila üç boyutlu imgeleme ve düşünme istidatlarının geliştirilmesine destek vermek amaçlanıyor. Genel Koordinatör Öğretmen Kazım Yılmaz ve Karlsruhe Bölge Koordinatör Öğretmeni Ahmet Özkan’ın denetiminde yapılan kurs sayesinde Türk öğretmenlerinin öğretmenlik nosyonlarını ve sanatsal becerilerini geliştirerek pedagojik performanslarına ve ayrıca sınıf, salon süsleme becerilene de katkı sunması amaçlandı.

 

MÜHLACKER’DE VATANDAŞLARIMIZLA BİRARAYA GELDİK

 

Pforzheim Bölge Koordinatör Öğretmeni Gaye Demirbaş tarafından Mühlacker’de organize edilen kahvaltılı tanışma, istişare ve planlama temalı toplantıya Ataşelik Büro Memuru Mehmet Güzel ile birlikte iştirak eden Karlsruhe Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Gürkan Avcı; Mühlacker Türk Okul Aile Birliği Başkanı Çiğdem Bender ve yönetim kurulu üyeleri ila velilere, öğrencilere, bölge öğretmenleri Nevin Öztoprak ve Numan Polat’a ve yine Rehber Öğretmen Ebru Başaraner’e teşekkür ederek başladığı konuşmasında şunları söyledi;

 

TÜRKLERİN VARLIĞI TÜRKÇENİN VARLIĞINA ENDEKSLİDİR

 

Almanya’da kimi kesimler tarafından Türkçe – Türk Kültürü öğretmenlerine artık ihtiyaç kalmadığına dönük bir algı oluşturulmaya çalışılmaktadır. Aksine, Almanya’da yahut herhangi bir başka ülkede olsun; Türklerin varlığı, Türkçenin varlığına endekslidir. Buna dayalı olarak; Türkçenin varlığı da buradaki Türkçe – Türk Kültürü öğretmenlerinin varlığına endekslidir. Bunu böyle bilmek gerekiyor.

 

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin siz değerli vatandaş ve soydaşlarımıza hizmet etmek için, dilimizi, kültürümüzü ve medeniyet değerlerimizi talim ve tedris ettirmek için gönderdiği Türkçe – Türk Kültürü öğretmenlerinden olabildiğince istifade ediniz. Türkçeyi öğretmenlerimiz maharetiyle daha kaliteli, dil bilgisi temelli, sistemik ve verimli bir şekilde ancak öğrenebilir çocuklarımız.

 

HİÇBİR OKULUMUZDA TÜRKÇE – TÜRK KÜLTÜRÜ DERSİ BOŞ GEÇMEMEKTEDİR

 

Türkçeyi ve Türk Kültürünü başta çocuk ve gençlerimiz olmak üzere Almanya’da sayıları 3 milyonu aşan insanımıza öğretmek demek sizlerin Almancayı daha sağlıklı ve nitelikli bir şekilde öğrenmenize en büyük katkıda bulunmaktır aynı zamanda. Bu itibarla iyi Almanca bilmek ve konuşmak için öncelikle iyi Türkçe bilmek ve konuşmak gerekiyor. Bu nedenle herkesin çocuklarını Türkçe ve Türk Kültürü derslerine göndermesinin hayati önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Karlsruhe Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği olarak şükürle ve gururla ifade etmekteyim ki bugün itibariyle eyaletimizde aldığımız tedbir ve takviyeler maharetiyle Türkçe öğretmeni eksiğimiz bulunmamakta ve Türkçe – Türk Kültürü derslerine yönelik hiçbir talep karşılıksız kalmamaktadır. Hiçbir okulumuzda Türkçe – Türk Kültürü dersi boş geçmemektedir.

 

KONFERANSLARIMIZA VATANDAŞLARIIZDAN BÜYÜK İLGİ VE KATILIM VAR

 

Eğitim Ataşeliğimizin başlattığı “Haydi, Türkçe Konuş Benimle!” kampanya programı kapsamında toplam 20 konu başlığı altında sürdürülen konferanslar devam ediyor. Bu bağlamda “Ailede Din Eğitimi” konulu konferansımızda vatandaşlarımızdan büyük ilgi ve teveccüh görüyor. Philippsburg, Filderstadt ve Singen şehirleri başta olmak üzere toplam 11 konferansa ulaşan organizasyonumuz DİTİP derneklerinin de desteğiyle uzman eğitimci Atilla Kutlu’nun sunumlarıyla katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı.

 

Kutlu, konferansta yaptığı konuşmalarda; din eğitiminde olmazsa olmaz prensipleri belirttikten sonra, anne karnındaki süreçten-bebeklik dönemine, okul öncesi-okul sonrası dönemi ve son olarak da ergenlik çağındaki çocuklarımıza kadar nasıl din eğitimini vermemiz gerektiği konusunda çarpıcı ve pedagojik tespitlerle katılımcıları bilgilendirdi. Din eğitiminde bebeklikten-ergenliğe kadar yapılması gerekli özgün yöntem ve teknikler sundu.

 

Katılımcılar, din eğitimini sağlam bir gelecek için çocuklarımıza vermenin önemini belirtirken, bugünün çocuklarına bugünün diliyle hitap etmek gerekliliğini vurguladılar. 7 yaşına kadar yüzlerce çizgi film seyreden, internette parmaklarıyla konuşan günümüz nesli, bizim soramadığımız soruları soruyorlar, bu sorulara cevap vermek lazım. Hocamızın verdiği bu konferans çok faydalı oldu, bizlere yeni bir din dili kullanmamız gerekliliğini öğretti, bu sebeple bu gibi etkinliklerin Eğitim ve Din Ataşeliğimiz öncülüğünde devamını temenni ediyoruz dediler. Özelde de bu konferans için Eğitim Ataşeliğine böyle bir konferansı “Haydi, Türkçe Konuş Benimle!” kampanya programı kapsamına aldıkları için teşekkür ettiler.

Anahtar Kelimeler: