Motor parçaları usta ellerde
Avustralya'da yaşayan oto tamircisi Adnan Doğan eski motor parçalarından maketler yapıyor
Adnan Doğan:
‘‘Bunların hepsi çöpe gidiyor, bunun yerine çöplerden bir sanat çıkardık’’
"İki sene önce başladım, bende böyle bir yetenek olduğunu bilmiyordum"
Avustralya’nın Melbourne kentinde oto tamirciliği yapan Adnan Doğan’ın, kullanılmış motor parçalarından yaptığı maketler yoğun ilgi görüyor.
Kent merkezindeki tamirhanesinde yaklaşık 28 yıldır oto tamirciliği yapan 46 yaşındaki Adnan Doğan, son iki yıldır çöpe gidecek eski motor aksamlarından yaptığı sanat eserleriyle gündemde.
Tamirhanelerde biriken motor aksamlarını toplayarak birbirinden değerli maketlere dönüştüren Doğan, yaptığı açıklamada, iki sene öncesine kadar bu sanata yeteneği olduğundan habersiz olduğunu söyledi.
Kentte tanınmış bir usta olan Doğan, "İki sene önce başladım, bende böyle bir yetenek olduğunu bilmiyordum. Arabalar üzerinde yetenekliyim, yapacağımı biliyorum ama böyle şeyleri önceden hiç aklım kesmiyordu. Gözümü kapatıp resmi çıkarmaya çalışıyorum, çıkarttığım zaman resim beynimde oluşuyor. Ondan sonra kaynaklamaya başlıyorum her şeyi." ifadelerini kullandı.
"Çöplerden sanat çıkardık"
Araçların tamirinden geriye kalan buji, şanzıman, conta, bilye, supap ve dişli gibi parçaları kesip kaynatarak eserlerini ortaya koyduğunu anlatan Doğan, "Bunların hepsi çöplüğe gidiyor, çöplüğe gideceği yere bu çöplerden bir sanat çıkardık." dedi.
Dev köpek balığı maketine akvaryum talip
Doğan’ın ortaya koyduğu eserler arasından binlerce parçadan oluşan dev köpek balığı maketi, turistlerin uğrak yeri olan "Melbourne Akvaryum" yöneticilerinin de dikkatini çekmiş.
Anlaşabilmeleri halinde yaklaşık 6 ayda tamamladığı maketi akvaryuma satabileceğini dile getiren Doğan, ilgi çeken eserini nasıl tasarladığını şöyle anlattı:
"İlk önce ağız ve kafasından başladım, yaparken bayağı ağır olacağını fark ettim ona göre taşınabilmesi için birbirine girecek şekilde 14 parça halinde yaptım. Dişlerini şanzıman parçalarından kesip teker teker yaptım, motor supaplarının kapaklarını göz olarak kullandım."
Doğan, tamircilikten arta kalan zamanlarında uzun uğraşlar sonucunda ortaya koyduğu eserlerini görmenin kendisini rahatlattığını söyledi.
Yeni hedef 5 metrelik timsah
Yaklaşık iki yıl içinde yaptığı 30’a yakın eserden bir kısmını arkadaşlarına hediye ettiğini hatırlatan Doğan, yeni projesinin baş ve ön ayaklarını tamamladığı 5 metre boyunda bir timsah maketi olacağını aktardı.
Doğan, gerçek boyutlarda tasarladığı köpek balığı ve timsahı yaparken hayvanların sivri dişleri yüzünden hafif yaralanmalar yaşadığını ifade etti. Evinin garajında kurduğu atölyesinde çalışmalarını sürdüren Doğan, sergilediği maketlere talep gelmesi durumunda satmayı düşündüğünü sözlerine ekledi.
Anahtar Kelimeler: Motor Parçaları