Trabzon’da Yılın Ahisi “Sürmeneli Hasan Sancak”
YILIN AHİSİ: KEMENÇE USTASI HASAN SANCAK
Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (TESOB) tarafından belirlenen ve Ortahisar Kaymakamı Tolga Toğan başkanlığındaki jüriye sunulan adaylar arasından yılın ahisi, kalfası ve çırağı belirlendi. Trabzon’da 2019 Yılının Ahisi olarak seçilen Kemençe Ustası 74 yaşındaki Hasan Sancak, ilkokul çağlarında kemençe yapımına başladığını belirterek, “Kemençe yapımını hiçbir ustadan öğrenmedim. Tamamen deneme yanılma yöntemiyle mükemmele ulaşmaya çalıştım. Bu nedenle benim yaptığım kemençeler hiçbir ustanınkine benzemez. Makine kullanmadan tamamen el işçiliği ve kendi keşfettiğim yöntemlerle bugüne kadar binlerce kemençe imal ettim.
Türkiye’nin önde gelen sanatçılarına kemençe yaptım. En iyi kemençe dut ve erik ağacından olur. Bir kemençeyi 3 günde yapıyorum. En az 15 gün beklettiğim kemençeleri akordunu da yaptıktan sonra sahibine teslim ediyorum” dedi. 3 kız 2 erkek çocuk babası olan Hasan Sancak, iki oğlundan birinin kendisi gibi kemençe ustası olduğunu, diğer oğlunun ise kemençe yapamadığını fakat çok iyi çaldığını vurgulayarak, “Ben ise 60 yılı aşkın zamandır kemençe yapmama rağmen çok küçük bir parça dışında kemençe çalamıyorum. O da ayrı bir ustalık konusu” diye konuştu.
YAŞAYAN İNSAN HAZİNESİ SEÇİLDİ
Kemençe ustası Hasan Sancak, 2014 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi seçildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKÜM) kategorisinde değerlendirdiği Hasan Sancak’ın “Mesleğini tamamen hiçbir eğitim almadan bakarak öğrenmesi ve dört telli ilk kemençeyi tasarlayıp yapmasını” örnek gösterdi.
YILIN KALFASI: KEŞAN DOKUMACISI AYŞE SAKA
Trabzon’da 2019 Yılının Kalfası olarak ise Çarşıbaşı ilçesinden keşan dokumacısı Ayşe Saka seçildi. Genç yaşlarında keşan dokumacılığıyla ilgilenmeye başladığını belirten 42 yaşındaki Ayşe Saka, keşan dokuma ustası olan Halil Saka ile evlendikten sonra da mesleğini ilerlettiğini vurguladı. Kayınpederinin Kavaklı Köyündeki dokuma atölyesinde eşiyle beraber çalışmaya başladığını ifade eden 2 çocuk annesi Ayşe Saka, 2011 yılında Kalfalık Belgesi sahibi olduğunu belirterek, “Şimdi eşimle birlikte işletmesini üstlendiğimiz bir mağazamız var. Burada hem tezgâhta keşan dokuyor, hem keşan kumaşından yapılan çanta, elbise, saç bandı gibi ürünlerin etrafına nakış işliyorum. Satışlarda da eşime yardımcı oluyorum” dedi. Çarşıbaşı Keşanının Coğrafi İşaret almış bir ürün olduğunu vurgulayan Ayşe Saka, “Eşimle birlikte dedelerimizden kalan keşan dokumacılığını gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Küçük kızımı da elimden geldiğince yetiştirmeye çalışıyorum. Bu özel kumaşın geleceğe taşınması için ailece çaba sarf ediyoruz” diye konuştu.
YILIN ÇIRAĞI: MARANGOZ ALİ YILMAZ
Trabzon’da 2019 Yılın Çırağı ise Ortahisar ilçesine bağlı Kireçhane Mahallesi’nde marangozluk yapan 20 yaşındaki Ali Yılmaz oldu. 2016 yılında marangozluk mesleğine başladığını belirten Ali Yılmaz, “Aynı yıl Çıraklık Eğitim Merkezi’nde eğitim almaya başladım. Halen eğitimime devam ediyorum. Çalıştığım imalathanede ahşap merdiven işi yapıyoruz. Bölgemizde ahşap merdivenlere büyük talep var ve ben de bu konuda önce kalfa sonra usta olarak uzmanlaşmak istiyorum” dedi.
2 YIL ÜST ÜSTE TÜRKİYE’NİN AHİSİ TRABZON’DAN SEÇİLMİŞTİ
Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (TESOB) Başkanı Metin Kara, yılın ahisi, kalfası ve çırağı seçilen esnaf ve sanatkârları kutladığını belirterek, “Trabzon geçmişten günümüze bir Ahi şehri olmuştur. 2016 yılında Terzi Emine Coşkuner, 2017 yılında da Kayık Ustası Ali Saraç büyüklerimiz, Türkiye’de Yılın Ahisi seçilerek bizlere büyük onur yaşatmışlardır. Trabzon esnaf ve sanatkârı, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Ahilik geleneklerine bağlı kalarak, devletinin ve milletinin yanında yer
Ömer Altuntaş
TrabzonHaber24
Anahtar Kelimeler: