Göppingen'de Almanya işçi göçünün 60. yılında etkinlik düzenlendi
Württemberg DİTİB Eyalet Birliği tarafından Göppingen DİTİB Merkez Camii’nin ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte, yürüyüş, maraton ve bir dizi kültürel programlar düzenlendi.
Etkinliğe, Stuttgart Başkonsolosu M. Erkan Öner, Württemberg DİTİB Dini Danışma Kurulu Başkanı Musa Uzun, Württemberg DİTİB Eyalet Birliği Başkanı İsmet Harbi, DİTİB Eyalet Bölge Müdürü Ali İpek’in yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ile çok sayıda davetli ve Göppingen sakinleri katıldı.
“Almanya’ya Göçün 60. Yıl Dönümü” münasebetiyle düzenlenen etkinlik, 10 kilometrelik maraton koşusu ile başladı. Öğleden sonra ise Başkonsolos Öner ve yaklaşık 200 kişinin katılımı ile 3,5 kilometrelik güzergâhta bayraklı yürüyüş gerçekleştirildi. Şehir içinden başlayarak Merkez Camii’ne kadar ellerinde Alman, Türk ve DİTİB bayraklarıyla yürüyen katılımcılar, güzergâh boyunca yoğun ilgi ve sevgi gösterileriyle karşılaştılar.
Württemberg DİTİB Eyalet Birliği tarafından hazırlanan “Almanya'ya işgücü göçünün 60. yıl dönümü“ yazılı özel tişörtlerle maratona katılan koşuculara, sertifika ve madalya verildi.
Anılar canlandı, duygular tazelendi
Etkinliğin ikinci bölümünde Göppingen DİTİB Merkez Camii tarafından Almanya ile Türkiye arasında 1961'de imzalanan iş gücü anlaşmasının 60. yıl kutlamaları çerçevesinde hazırlanan programda anılar canlandı, duygular tazelendi.
Göppingen DİTİB Merkez Camii dernek başkanı Selahattin Saral’ın açılış konuşmasıyla başlayan programda Württemberg DİTİB Eyalet Birliği Başkanı İsmet Harbi, organizede emeği geçen cami yönetimine, kadın ve gençlik kollarına teşekkür etti. Harbi, göçe dair anılarını dile getirdi.
Ayrıca göçün ilk yıllarından günümüze kadar şahitlik eden birinci nesil büyükler, katılımcıları maziye doğru umut ve hasretle dolu duygusal bir yolculuğa çıkardı.
Birinci neslin çocuklarından bilime, sanata, spora, siyasete katkı
Hatırlanmak ve hatırlatma kültürünün önemine vurgu yapan Stuttgart Başkonsolosu Öner, “Birinci nesil büyüklerimizin ne kadar nezih ve metanetli bir şekilde duygu ve düşüncelerini dile getirdiklerini bu toplumda örnek olduklarını görüyoruz. 80 küsur yaşına gelmiş insanların bugünkü konuşmalarından da topluma ne güzellikler bıraktıklarını, barış içinde bir arada yaşama kültürü adına, Almanya'nın inşası ve daha müreffeh bir toplum haline gelmesi adına katkılarını görüyoruz. Bizde Başkonsolosluk olarak buna çok önem veriyoruz” dedi.
Ev sahibi, komşuluk ve misafirlik gibi kavramların çoktan geride kaldığını söyleyen Başkonsolos Öner, “Türk toplumu artık üçüncü ve dördüncü nesillere burada erişmiştir. Hatıralarını da burada biriktirmektedir ve burada evindedir. Birinci neslin çocukları, torunları bugün farklı mesleklerde başarılı icraatlar yapıyorlar. Bu ülkede bilime, sanata, spora, siyasete, iş hayatına girişimciliğe, herkes karınca kararınca katkıda bulunuyor. Bugün burada sizlerle birlikte olmak Alman ve Türk kamuoyuna küçük de olsa, sembolik de olsa güzel mesajlar, güzel görüntüler bırakabilmekten mutluluk duyuyorum” ifadelerini kullandı.
Gün boyu devam eden etkililiklerin son bölümünde gençler Anadolu'ya has ezgiler seslendirdi.
Ercüment Aydın / Köln
Anahtar Kelimeler: Göppingen'de Almanya işçi göçünün 60. yılında etki