Yurt Dışında Yaşayan Vatandaşlarımızın Problemleri Masaya Yatırıldı

Yurt Dışında Yaşayan Vatandaşlarımızın Problemleri Masaya Yatırıldı

Yurt Dışında Yaşayan Vatandaşlarımızın Problemleri Masaya Yatırıldı

 

Başkanlığımız koordinasyonunda gerçekleştirilen “YTB 2018 İstişare Toplantısı”yla dünyanın dört bir yanındaki vatandaşlarımızı temsil eden çatı STK’lar ve kanaat önderleri “Yurtdışında Eğitim ve Gençlik” temasıyla anavatanlarında bir araya geldi. Programda yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın problemleri masaya yatırılarak gençlik ve eğitim konularına dikkat çekildi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) koordinasyonunda “Yurtdışında Eğitim ve Gençlik” temasıyla gerçekleştirilen “YTB 2018 İstişare Toplantısı”yla dünyanın dört bir yanındaki vatandaşlarımızı temsil eden çatı STK’lar ve kanaat önderleri Türkiye’de buluştu. Toplantıya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren ile çok sayıda temsilci katıldı.

 

 

STK’LAR VATANDAŞLARIMIZA DESTEK OLUYOR

Toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy dünyanın dört bir köşesinde Türk vatandaşlarının bulunduğuna işaret ederek, "Sadece Avrupa kıtasında 5,5 milyonluk bir Türk nüfusundan bahsetmek mümkün. Diğer ülkelerle birlikte Türkiye dışında yaşayan vatandaşlarımızın sayısı 6,5 milyona ulaşmaktadır” dedi. Gittikleri ülkelere katma değer sağlayan Türk vatandaşlarının aynı zamanda ana vatanı dışındaki bir ülkede hayata tutunmanın getirdiği zorluklarla da mücadele ettiğine, çeşitli ırkçı yaklaşımlar ve saldırılarla karşı karşıya kalabildiğine değinen Ersoy, bu tarz yaklaşımlar karşısında vatandaşların sivil toplum kuruluşları aracılığıyla birbirlerine destek olduğunu anlattı.

 

 

GENÇLERİMİZE YATIRIM YAPMAMIZ GEREKMEKTE

Bakan Ersoy, bu noktada gençlere destek olmanın önemini vurgulayarak, "Hedefimiz Türk diasporasının yurt dışındaki varlığını daha nitelikli ve prestijli hale getirmek olduğuna göre, gençlerimize yatırım yapmamız gerekmektedir. Çünkü özellikle Avrupa'daki Türk mevcudiyetinin ve kültürel kimliğinin devamlılığının çocuklarımıza bağlı olduğunu biliyoruz. Gençlerimizin doğru eğitim alanlarıyla standartları yüksek meslek alanlarında istihdam edilebilmeleri noktasında onlara destek olmalıyız" diye konuştu.

 

 

GENÇLERİMİZ UMUT VERİCİ BİR GELİŞİM İÇİNDE

Türkiye'nin yurt dışındaki genç nüfusunun umut verici bir gelişim çizgisi sergilediğini ama bu gençlerin kültürel kimliklerine sahip çıkarak geleceklerini çizmeleri konusunda kat edilmesi gerekten mesafelerin de bulunduğu aktaran Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu eksikliklerin oluşmasında gençlerimizin yaşadıkları ülkelerin ayrımcı ve fırsat eşitliğini gözetmeyen politikalarının da etkisi yadsınamaz. Ancak bu zorlukların üstesinden gelmek için bizlerin de üstüne düşen görevler olduğu unutulmamalıdır. Bu bilinçle Türkiye yurt dışında eğitim ve gençlik çalışmalarına son yıllarda hız vermiştir."

 

 

EN DEĞERLİ YATIRIM GENÇLERİMİZ

Toplantıda konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ise en değerli yatırımların geleceği inşa edecek gençlerimiz için yapılan yatırımlar olduğunun altını çizdi.  Bakan Kasapoğlu, “Gençlerimizin çağın gerektirdiği şekilde donanımlı özgüvenli ve ciddi eğitim alan bireyler olarak yetişmesi bizim en öncelikli konularımızdan biri. Anavatanından uzakta özünü yitirmeyen bir toplum olarak kalmak, hem içinde yaşadığı ülke ile entegrasyon sağlamak hem de hiçbir problem yaşamadan bunu başarmak gerçekten kolay bir mesele değil. Avrupa’ya yerleşen Türkler, bunu, gerçekten ciddi anlamda gerçekleştirdiler. Bu kaynaşma ve bütünleşmede şüphesiz ki siz sivil toplumlarının önemli katkıları gayretleri var” şeklinde konuştu.

 

 

YTB VATANDAŞLARIMIZIN KİMLİK VE DEĞERLERİNİ KORUYOR

“Bulunduğumuz çağ, arada duvarların bulunduğu bir çağ değil, medeniyetlerin kültürlerin iç içe olduğu globalleşme olarak tanımladığımız bir çağ” diyen Kasapoğlu, “Bu anlamda yurtdışında yaşayan gençlerimizi, medeniyetler arasında bir köprü olarak görüyoruz. Onların bulundukları ülkelerde kurdukları dostluklar, ilişkileri önemli atfediyoruz. Biliyoruz ki gençlerimizin uğruna ter döktükleri ülkeler ve milletler nezdinde oldukça kıymetli yerleri var. Bu bize gurur veriyor” ifadelerini kullandı. Kasapoğlu, bakanlık olarak ve diğer kurumlar olarak, başta YTB’nin yurtdışındaki 6 milyonu aşkın insanın bulundukları ülkelerde kimlik ve değerlerini koruyabilmek için gayret gösterdiklerini kaydetti ve gençler için yürütülen çalışmaları anlattı.

 

 

SORUNLARINIZIN TAKİPÇİSİYİZ

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran da son dönemlerde Avrupa siyasetinde aşırı sağcı yaklaşımların güç kazandığına dikkat çekerek, “Aşırı sağcılığın, ırkçılığın ve buna bağlı olarak İslamofobianın da artık ötesine geçerek Türkofobiaya dönüşen bu tehditlerin açıkçası ülkemizi ve ülkemiz vatandaşlarını da yurtdışında çok zorlu sorunlarla karşı karşıya bıraktığını görüyoruz. Bu sıkıntılara rağmen hiçbir zaman kararlılığınızdan, azminizden, samimiyetinizden taviz vermiyorsunuz. Yeri geliyor, zaman zaman bize hissettirmeden dahi bunları çözmek için fedakarhane gayretlerinizi, cansiperane gayretlerinizi tehditlerle boğuşarak, bir sürü sıkıntıya göğüs gererek bu sorunları aşmaya çalışıyorsunuz. Şunu bilmenizi isteriz ki her zaman arkanızdayız, arkanızda olmaya devam edeceğiz. Sorunlarınızın takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.

YTB Başkanı Abdullah Eren yaptığı konuşmasında "Biz güçlü diasporanın güçlü Türkiye demek olduğunun farkındayız. Yıllardır bu çalışmayı yapmamızın sebebi esasında, diasporamızın, STK’larımızın görüşlerini dinlemek, aynı zamanda onların birbirleriyle konuşmalarını, iletişim kurmalarını sağlamak. Bu çalışma, aslında bir serinin ilk toplantısı" dedi. Başkan Eren, sonraki toplantısın temasının ise “aile ve kültür” olarak planlandığını söyledi. Eren, 2019 yılının sonunda büyük bir diaspora buluşması yapmayı planladıklarını belirtti.

 

 

SİZLERİN YAPTIĞI İŞLERİ ÇOK DEĞERLİ BULUYORUZ

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise “Yurtdışında Eğitim” başlığı altında düzenlenen oturumda katılımcılara hitaben bir konuşma gerçekleştirdi. Bakan Selçuk "Sizlerin yurt dışında yaptığınız işleri çok değerli buluyoruz. İnşallah çok daha güzel işleri bundan sonra da hep birlikte gerçekleştireceğimize inanıyorum” diye konuştu.

 

Anahtar Kelimeler: Yurt Dışında Yaşayan Vatandaşlarımızın Problemleri